Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Meer informatie op chili.startpagina.nl

hoe zijn de wegen in Chili

 • Marco

  Wij zijn van plan een autoreis door chili te maken. Kunnen we uit de voeten met een Ford Fiesta achtige auto of is een iets grotere auto aan te bevelen?

 • Jan Geerling

  Hallo,

  Ja hoor, je kunt een behoorlijk eind uit de voeten met een Ford Fiësta zoalang je op de wegen blijft die op een gangbare wegenkaart zijn aangegeven. Maar in het uiterste Zuiden van Chile, voorbij Puerto Montt is een wat aangepastere vorm van vervoer niet overbodig en woord een 4WD met extra benzinetank aanbevolen.

  De algemene regel is toch wel nergens te avonturieren waar niemand anders naartoe gaat en te kijken welk soort auto-s je voorliggers zijn. Als je dus een Chileen in een Ford Fiësta voor je hebt, kun je hem gerust volgen omdat hij wel weet of het te vertrouwen is of niet.

  Het wegennet in Chili is de laatste tien jaar enorm verbeterd en doet op de meeste plaatsen niet onder voor het Europeese wegennet. Met name de grote Route Noord / Zuid is vrijwel perfect, maar je moet er wel voor betalen.

  Je kunt hiet natuurlijk ook autos huren (4WD) als je op een gegeven moment denkt dat het niet vertrouwd is om met je Fordje verder te gaan. Het advies: als een een beetje Spaans spreekt je plaatselijk te informeren over bepaalde trajecten. Maar, zoals ik al eerder zei: in het algemeen is alles goed te berijden.

  Veel succes en plezier

  Jan Geerling

  Santiago de Chile

 • Theo

  Marco, ik ben het met Jan Geerling eens, dat de grote doorgaande autowegen rond Santiago in Chili de laatste jaren sterk verbeterd zijn dwz opnieuw geasfalteerd, viaducten gebouwd, bewegwijzering op nederlandse wijze zelfs blauwe borden etc, maar dat is allemaal gedaan door buitenlandse investeerders en dat betekent dus TOL betalen!!!

  Ga je echter verder naar het zuiden en bijvoorbeeld in het region de los Lagos bij de grote meren Llanquihue en de stad Osorno, dan worden veel zijwegen zgn. ripiado, dat betekent met steenslag. Op deze wegen kun je nu eenmaal niet hard rijden, doe je dat wel, dan sla je door het opspattende steen je carterpan aan barrels of nog erger.

  Zorg ook, dat je voldoende extra benzine bij je hebt in de vorm van een jerrycan want niet overal vindt je een pomp! Tank daarom zodra je het kunt doen en denk niet: verderop vind ik wel wat!